MIÓD GRYCZANY
Zapach naturalnego miodu gryczanego przenosi nas w czasy dzieciństwa, wypełnione beztroską i miłością. Nasz wędrowna pasieka oferuje miód gryczany w 100 % naturalny, pochodzący z urokliwych pól Równiny Biłgorajskiej i Płaskowyżu Tarnogrodzkiego.
Miód gryczany działa w sposób niezwykły na ludzki organizm. Wprowadzenie go do codziennej diety wzmacnia serce i układ krążenia, działa bakteriobójczo, gojąco oraz zawiera ogromną ilość witamin i mikroelementów. Miód gryczany leczy schorzenia wątroby, obniża ciśnienie krwi oraz hamuje miażdżycę. Leczy niedokrwistość u dzieci i dorosłych, regeneruje skórę, wpływa pozytywnie na kondycję włosów, a także na pamięć i koncentrację.
Miód gryczany polecamy jako zamiennik dla zwykłego cukru. Spożywanie go do herbaty, jakiegokolwiek śniadania, owsianki czy prosto ze słoika da organizmowi niezbędną siłę i odporność do funkcjonowania na najwyższych obrotach.
MIÓD SPADZIOWY
Miód spadziowy pochodzący z malowniczych i czystych lasów Puszczy Solskiej ma niepodrabialny zapach żywicy i igliwia. Nasze pszczoły, wywożone do serca prastarej Puszczy, dają miody w
100 % naturalne i o najlepszej jakości. Pojawienie się w lasach spadzi iglastej jest uzależnione od specyficznych warunków pogodowych, które mogą wystąpić nawet raz na kilka lat. Dlatego też miód ze spadzi iglastej uznawany jest za jeden z najcenniejszych i najbardziej wartościowych.
Miód spadziowy zawiera znacznie więcej wartości zdrowotnych niż miody nektarowe.
Jest on często nazywany miodem „królewskim”, doskonale sprawdza się w leczeniu schorzeń dróg odechowych i przewodu pokarmowego. Miód ze spadzi iglastej leczy serce i naczynia krwionośne oraz nerwicę. Naukowcy polecają go jako odtrutkę przy spożywaniu nadmiernej ilości kawy, herbaty, alkoholu i tytoniu. Miód ze spadzi liściastej doskonale działa na drogi moczowe, nerki, wątrobę, drogi żółciowe, a nawet stawy.
Miód spadziowy dzielimy na spadź iglastą, pochodzącą zazwyczaj z jodły oraz świerka, a także tzw. spadź liściastą, która najczęściej pozyskiwana jest przez pszczoły z drzew lipy, klonu, buku, wierzby, brzozy oraz głogu.
MIÓD WIELOKWIATOWY
Miód wielokwiatowy z naszej pasieki pochodzi z ekologicznej, spokojnej okolicy, na skraju Roztocza Zachodniego i Puszczy Solskiej. Miód ten nazywany jest także miodem „tysiąca kwiatów”, a jego barwa i smak zależne są od rodzaju kwiatów, z których pszczoły pozyskiwały nektar.
Miody wielokwiatowe tzw. wiosenne mają jaśniejszą barwę i delikatniejszy zapach i łagodny smak. Z kolei miody letnie i jesienne mają ciemniejszą barwę, a smak ostrzejszy.
Miody wielokwiatowe stosuje się w leczeniu chorób wątroby i woreczka żółciowego oraz wzmocnieniu mięśnia sercowego. Pozytywnie wpływa na samopoczucie psychiczne oraz fizyczne. Miody „tysiąca kwiatów” leczą również alergie dróg oddechowych, takich jak m.in. katar sienny i astma.
MIÓD WRZOSOWY
„Król miodów”, ze względu na małą ilość wrzosowisk w Polsce oraz pracochłonność przy jego pozyskiwaniu, jest jednym z najbardziej wartościowych i najrzadszych miodów. Nasza pasieka pozyskuje go, wykorzystując czyste i ekologiczne wrzosowiska leśne w Puszczy Solskiej. Miody wrzosowe z naszej pasieki posiadają domieszkę nektarów leśnych, dlatego też mają niepowtarzalny smak, barwę i zapach. Miód wrzosowy pozyskiwany jest od lipca do października.
Miód wrzosowy zwiększa odporność organizmu, chroni przed rozwojem zakażeń, działa bakteriobójczo, dlatego leczy choroby dróg moczowych i nerek. Warto po niego sięgać przy schorzeniach reumatycznych, stanach zapalnych jelit, jamy ustnej i żołądka oraz biegunkach. Miodem wrzosowym leczy się także choroby serca i oczu, gardła, a także chorobę Alzhaimera.
Spożywanie miodu wrzosowego z gorącymi napojami, takimi jak herbata, kakao bądź kawa, poprzez rozgrzanie organizmu zapobiega przeziębieniu. Warto również używać miodu wrzosowego jako dodatku do mięs, jogurtów czy sosów.
MIÓD RZEPAKOWY
Miód rzepakowy pozyskuje się w okresie kwitnienia rzepaku, na przełomie kwietnia i maja. Jest to miód o wielu właściwościach leczniczych. Miody rzepakowe pozyskujemy na polach płaskowyżu tarnogrodzkiego, niedaleko malowniczej rzeki Tanew.
Miód rzepakowy jest wykorzystywany przede wszystkim w leczeniu chorób serca, naczyń wieńcowych i układu krążenia, zapobiega także powstawaniu miażdżycy. Obniża ciśnienie, poprawia pracę pęcherzyka żółciowego, leczy infekcje gardła, nosa i oskrzeli. Miód rzepakowy używany jest również w leczeniu wrzodów żołądka, zgagi, wzdęciami. Stosuje się go także jako maseczka na twarz.