Miód w kuchni

CAŁUSKI PSZCZELOWOLSKIE

SKŁADNIKI:
1 szklanka miodu naturalnego
1 szklanka cukru
2 jaja
60- 80 dag mąki
1 łyżeczka przypraw korzennych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wosk pszczeli do posmarowania formy (możemy zastąpić zwykłym papierem do pieczenia)
Wykonanie:
Cukier utrzeć z jajami, dodać płynny miód, przyprawy korzenne oraz 50 dag przesianej przez sito mąki, wymieszanej z sodą. Wszystkie składniki połączyć, wyłożyć na stolnicę i wyrobić gładkie ciasto – w razie konieczności podsypać resztą mąki. Odciąć porcję, utoczyć wałeczek o grubości palca, pociąć ciasto na 1 centymetrowe kawałeczki i na dłoni wyrobić kuleczki. Rozgrzaną blachę lekko posmarować woskiem pszczelim, po przestygnięciu układać na niej kuleczki ciasta.
Piec w 220C przez około 10 minut.
Upieczone całuski należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu na długo zachowają świeżość.
SMACZNEGO !!!

NALEWKA POMARAŃCZOWA Z MIODEM

SKŁADNIKI:
3 pomarańcze (około 600 g)
0,5 l wódki 40%
3 łyżki cukru
5 łyżek miodu
WYKONANIE:
Cytrusy dokładnie wyszczotkować i sparzyć gotującą wodą.
Po umyciu cienko obrać cytrusy ze skórki tak, aby nie pozostała na niej biała część (jeśli ją zostawimy nalewka będzie miała gorzki posmak). Tak obraną skórkę wrzucić do dużego słoika. Następnie wyciskamy sok z pomarańczy i zalewamy skórkę. Całość należy posłodzić cukrem i miodem oraz zalać wódką. Słój szczelnie zakręcić i odstawić na 2 tygodnie.
Po okresie oczekiwania należy odcedzić skórkę od nalewu. Tak otrzymaną nalewkę na tym etapie można jeszcze dosłodzić miodem lub cukrem w zależności od preferencji smakowych.
Butelkujemy i leżakujemy nalewkę minimum 2 tygodnie.
SMACZNEGO !!!

ROZGRZEWAJĄCA HERBATKA Z MIODEM

SKŁADNIKI:
2 torebki czarnej herbaty
Sok pomarańczowy
1 cytryna
Miód naturalny
WYKONANIE:
W litrze wody zaparzyć dwie torebki czarnej herbaty, po ostudzeniu dodać sok z jednej całej cytryny i jedną szklankę soku pomarańczowego; następnie wszystko posłodzić miodem w zależności od upodobań.
SMACZNEGO!!!

PIERNIK STAROPOLSKI – DOJRZEWAJĄCY

Ciasto na piernik staropolski powinno dojrzewać 4 – 6 tygodnie.
SKŁADNIKI:
500 dag miodu naturalnego np. gryczanego
1,5 szklanki cukru
200 dag masła
50 dag smalcu
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
1 torebka przyprawy korzennej do piernika
WYKONANIE:
Miód, cukier, masło i smalec doprowadzić do wrzenia, mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do jeszcze lekko ciepłej masy dodać przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka i sól. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do spiżarni lub lodówki) na 5 – 6 tygodni.

Po leżakowaniu w zimnie ciasto tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).
PIECZENIE:
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm.
Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC (można z termoobiegiem) przez 15 – 20 minut. Piernik mocno rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami). Piernik polać czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
SMACZNEGO !!!